Ulike typer dykking

Ulike typer dykking

Uansett hva grunnen din er til å dykke, så er det en god grunn du ikke vil angre på. Det finnes mange forskjellige måter å dykke på, og det finnes forskjellige teknikker innenfor de ulike sjangrene. For eksempel hvis du er en profesjonell dykker, og dette er jobben din, har du kanskje litt andre teknikker enn de som dykker for moro skyld. De som er profesjonelle dykkere, kan enten være undervannsfotografer, eller de kan være marinbiologer, geologer eller undervannsarkeologer. Det er også mulig å være militærdykker, og også dykker som en del av et redningsteam, i for eksempel brannvesenet eller helsevesenet.

Dypdykking

Ønsker du å prøve deg på dypdykking, lønner det seg at du tester ordentlig flere ganger først, for å forsikre deg om at ørene dine tåler det. Det er mange som ikke tåler å dykke dypt på grunn av at ørene ikke tåler trykket, og dette er noe det er lurt å vite på forhånd.

Dybden på dykkene avhenger av hva slags trening man har, men det ligger sjelden på mer enn 30 meter på grunn av at dette er grensen for de som ikke har spesialisering i dypdykk i regi av PADI (Professional Association of Diving Instructors). Når det kommer til profesjonell dypdykking er grensen mellom 30 og 50 meter, avhengig av hvilken luftgass som blir brukt og om det er sikkerhetsutstyr i umiddelbar nærhet. Når det kommer til teknisk dykking blir denne grensen litt bøyd, og denne risikoen må være akseptert av dykkeren.

Pusteutstyr

For å dykke dypt, må man ha luft. Det er egentlig ganske selvsagt. Lufttanken sitter på ryggen i form av en ryggsekk, slik at du alltid har den på deg. Når du dykker dypt, vil vannet øke trykket, og du må derfor puste i takt med dette trykket.

Men dypdykk er absolutt ikke noe man burde prøve seg på dersom man er helt nybegynner og uten erfaring i feltet. Trykket som blir sterkere jo lenger ned man kommer, det kan føles veldig skummelt og ubehagelig hvis du ikke har trening. Dette gjelder ikke bare fysisk trening, men også psykisk. Det er svært viktig at man forbereder seg mentalt, slik at når de skjer eller ikke skjer, så får man ikke panikk eller skader seg. Sørg for å dykke en del vanlige dykk først, før du hopper rett ut i det, og prøv deg sakte fram slik at du ikke plutselig får et voldsomt trykk i hodet og ørene. Prøver du deg sakte fram, vil du merke det svært fort selv om du er komfortabel med situasjonen eller ikke, og hvis du synes det er ukomfortabelt er det heldigvis bare å svømme opp.