Utstyr til dykkingen

Utstyr til dykkingen

Det er en del utstyr du behøver når du skal begynne med dykking. Dette handler ikke bare om å gjøre dykkingen på best mulig måte, men det handler også i stor grad om trygghet. Jo bedre utstyr du har, jo tryggere er du. Når du føler deg tryggere, oppdager du og ser mer. Med andre ord er riktig utstyr svært viktig. Det er kun slik du får den beste opplevelsen.

Hvilket utstyr du trenger og hvordan du skal bruke det, vil du få en grundig opplæring i dersom du tar et grunnkurs, men det kan likevel være litt greit å lese seg opp, slik at du får noenlunde forkunnskaper. Det viktigste er at du kan konsentrere deg om alt det du ser mens du dykker.

Luft, ansikt og kropp

Det første du må tenke på, er selvfølgelig lufta. Du kan jo ikke dykke uten luft. Og denne lufttanken er absolutt nødvendig dersom du skal dykke litt lengre, og se litt mer, enn med vanlig snorkel og dykkemaske. Husk også at du har et manometer, det er nemlig dette som måler trykk. Husk også dykkemaska, slik at du ser mye bedre. For at du skal komme deg fremover, og ha en god flyt og kontroll på retningen, er det veldig lurt å investere i ett par svømmeføtter. Husk å kjøp de ett nummer for store, da de ofte er små i størrelsen og det oppstår raskt gnagsår dersom det kommer vann i mellom. Én våtdrakt bør du også ha, ikke bare beskytter den deg mot eventuelt kaldt vann, men denne beskytter deg også mot ting som brennmaneter eller andre ting i havet som kan utføre skade på bar hud. I tillegg føles det mye smidigere med en slik drakt, og motstanden blir ikke like sterk som uten. Du er også nødt til å ha en pusteventil, slik at du kan puste.

Rebreather og dykkecomputer

En «rebreather» er én av de viktigste tingene du bør huske på. Denne resirkulerer den lufta du puster ut samtidig som den gir deg pustegass. Dette er en veldig nyttig funksjon å ha når man skal drasse på mye tungt utstyr. Resirkuleringen gjør at du dermed slipper å ta med så veldig mye gass i den.

Dykkecomputeren er en nødvendighet å ta med, slik at du da kan følge med på diverse data så dykkingen holdes så sikker som mulig. Dette er blant annet for å unngå trykkfallsyke, ved at den konstant beregner partialtrykket av gasser i kroppen. I tillegg kan den varsle dersom du svømmer opp for raskt, samt at den kan måle hvor mye pustegass du har igjen, og temperaturen som er i vannet rundt deg. Dette kan virke som en unødvendig ting å skulle måtte handle inn, men den kan hjelpe deg i mange situasjoner så det anbefales på det sterkeste å bruke den.